Image

Bilgisayar bakımı

Çalışan her sistemde olduğu gibi bilgisayar sistemlerinde de bir periyodik bakım söz konusudur.Çalışma koşulları neticesinde donanımsal parçalarda bir arıza meydana gelmemesi adına bu parçaların periyodik olarak bakım , temizlik ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda dizüstü cihazların 6 ayda bir kere masaüstü bilgisayarların maksimum bir sene içerisinde temizlik ve bakımları yapılmalıdır.

Image

Güvenli kullanım

Birincisi bilgisayarınıza her şeyi yüklemeyin. Kontrol edebileceğiniz sayıda program ve dosyalarınız olsun. İkinci olarak mümkün olduğunca yasal işletim sistemleri ve programları kullanmaya çalışın. İllegal ve korsan yolla yüklenmiş işletim sistemleri ve programlar güvenlik açıkları bakımından her zaman sorunludur unutmayın. Bilgisayarınızdaki işletim sistemi güncelleme taleplerini hemen uygulamaya geçirin. İşletim sistemleri güncellemeleri en önemli güvenlik adımıdır. Var olan bütün güvenlik programlarından ve anti virüslerden de önemlidir ve ihmale gelmez. Çünkü aslında bütün programlar işletim sistemi üzerinde ve sayesinde çalışır.

Image

Yazıcılarda sık karşılaşılan problemler

Yazıcılarda görülen başlıca problemleri 3 başlık altında incelersek; Bağlantı problemleri: Eğer yazıcıyla bilgisayarınız kablosuz bağlantı ile bağlanıyorsa genel olarak kablosuz erişim noktası ayarları ile yazıcınızın ve bilgisayarınızın kablosuz bağlantı ayarlarından kaynaklanan problemler yaşanır. Problemin tespiti için öncelikle bilgisayarınızın ağ bağlantısının sağlıklı olup olmadığını kontrol edin, ardından kablosuz ağ erişim cihazının menüsünden yazıcının görünüp görünmediğini kontrol edin, eğer yazıcı görünmüyorsa yazıcının menüsünden ağ ayarlarını IP adresi olup olmadığını, gateway ayarının doğru olup olmadığını kontrol edin. Kablosuz bağlantı simgesi (mavi ışık)nin aktif olup olmadığını kontrol edin, Eğer IP adresini görüyorsanız bilgisayarınızdan yazıcı IP adresine ping atarak cevap alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. (windows tuşuna R ile birlikte basarak cmd yazarak komut satırına düştükten sonra ping 192.168.2.25[yazıcınızın IP adresi] ) Yazıcıda IP adresi tanımlı değilse tekrar kurulum yapabilirsiniz, yazıcı IP adresi almıyorsa hem kablosuz bağlantı cihazını hem yazıcıyı resetleyebilirsiniz. Hp yazıcınız 2.4ghz bandında çalışır, kablosuz ağ cihazınızın ayarlarını kontrol edin. Yukardaki işlemleri yapmanıza rağmen hala yazıcınız IP adresi alamıyorsa Yazıcı ile kablosuz ağ cihazı arasındaki mesafeyi azaltarak deneyin, en son durumda bu cihazları data kablosuyla birbirine bağlayıp deneme yapabilirsiniz. Kablolu bağlantılarda problem yaşıyorsanız sorun kabloda ya da modeminizde/switch inizde olabilir. Işıklarını kontrol edin. kabloyu yenileyin ya da tekrar takın, başka porta takıp deneyin. Usb Bağlantılarda ise farklı bir usb kablo, farklı bir usb port ile denemeler yapın. Sürücü Problemleri: Yazıcı sürücüleri sürekli geliştirilir ve bulunan hatalar yeni versiyonlarda giderilir. Ancak Bilgisayarınızda kurulu olan yazıcı sürücüsü kendiliğinden bozulmaz, yazıcı sürücüleri ya işletim sistemi versiyonu ya da özellikleri değiştiği için uyumsuz hale gelmiştir,ya da dosyalardan biri disk problemlerinden ya da yanlışlıkla yapılan bir işlemden dolayı silinmiş ya da hasar görmüş olabilir. Antivirüs güvenlik duvarı gibi yazılımlarda bazen sürücüleri engelleyebilir. Dolayısıyla yazıcıya ulaşmakta problem yaşıyorsanız güncel bir sürücü olup olmadığını kontrol etmenizde yarar var. Donanımsal Problemler: Yazıcınızda donanımsal problem olup olmadığını anlamak için bağlantılarına, kablolara, ışıklarına, sarf malzemesinin durumuna bakarak karar verebilirsiniz. Yazıcınıdaki gösterge ışıkları hakkında bilginiz yoksa telefonla destek alarak sorunu çözmeye çalışabilir ya da teknik destek talep edebilirsiniz.

Image

Ağ güvenliği

Ağ güvenliği, ağ trafiğini de kapsayan dijital varlıkları korurken, izinsiz ağ saldırılarını izlemek, önlemek ve bunlara yanıt vermek için tasarlanmış araçları, taktikleri ve güvenlik politikalarını tanımlayan bir terimdir. Ağ güvenliği, donanım ve yazılım teknolojilerini (bilgili güvenlik analistleri, avcılar, olay yanıtlayıcıları vb. kaynaklar dahil) içerir ve ağınızı hedef alan tüm potansiyel tehditlere yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, yanlış insanları hassas verilerinizden uzak tutmak için kullandığınız savunmalardır. Hackerler içeri girmeye çalışıyor; ağ güvenliği onları uzak tutar. Bu tanım içinde, herhangi bir ağ güvenliği stratejisinin temeli olarak hizmet etmesi gereken üç ana odak var: koruma, saldırı tespit ve saldırı engelleme. Koruma: Ağınıza kötü niyetli kişilerin girmesini önlemek için tasarlanmış herhangi bir araç veya politika gerektirir. Algılama: Ağ trafiğini analiz etmenize ve zarar vermeden önce sorunları hızla tanımlamanıza olanak sağlayan kaynakları ifade eder. Müdahale: Tespit edilen tehditlere tepki verme ve mümkün olduğunca çabuk çözme yeteneğidir. Firewall bu üç ana odak noktasını kendi içerisinde kullanıcılarına sunmaktadır..